Italiaanse vakantie recepten

Vakantie recepten Italië

De Italiaanse keuken, geroemd door velen, maar door talrijke anderen totaal niet begrepen. Misschien helpt mijn kookblog u op weg https://www.develesmakenvanitalianresidence.nl/ of te vinden via onze website www.italianresidence.nl 

Ooit werd mij gezegd: ' Italië, mmmmm lijkt mij wel een mooi land, maar ik houd niet van pizza en pasta, en alle producten in Italië zien er veel minder mooi uit dan bij mijn groenteboer of slager.'  Een typisch geval van onbegrip als u het mij vraagt. De Italiaanse keuken is een van de mooiste die er is, met al zijn heerlijke verse, vaak biologische producten. Je zou toch zeggen dat na alle kookprogramma’s op tv, zoals Jamie Oliver, Nigela Lawson en 24 kitchen de feiten en fabels over de Italiaanse keuken ruim aan bod zijn gekomen.

Er bestaan dus nog steeds erg veel misverstanden over de  Italiaanse producten. Ze zien er misschien minder mooi uit qua vorm, maar de smaak is niet te evenaren. Je proeft de zon, zoals bij de prachtige courgettes, vers van het land met hun bloemen er nog aan (mijn recept van pasta safraan met courgette bloemen treft u hieronder), de schitterende aubergines voor de Mellazana alla parmegana ( recept van mijn Italiaanse specialiteitenwinkeltje in Soest 'Cantina Villarosa', waar ik veel van de ingredënten haal). Om nog maar niet te praten over de tomaten. Daar kan ik helemaal lyrisch over worden; ze zien er niet uit, maar ze smaken sensationeel, daar kan de Hollandse tomaat niet aan tippen. De vers geplukte pommodori tomaten zijn ideaal voor de bruschetta met tomaat of de heerlijke Salade Caprese met buffel mozarella (mijn recept van de Salade Caprese),  

In Italië vindt u ook in elk klein dorpswinkeltje verse pesto, gemaakt door de Italiaanse mama. Dit is niet te vergelijken met de pesto uit de Nederlandse supermarkten, die geen van allen in de consumentenbondtest voor pesto zelfs de nominatie redelijk kregen (zie mijn recept voor verse pesto). Vergeet in Italië niet om een goede risotto ( carnaroli) mee te nemen. Evenmin moet u de heerlijke pittige Italiaanse kruiden, de misto picante of een zakje aglio, olio en peperoncino vergeten. Allen ideaal voor in de pastasaus en vele ander heerlijke gerechten  zoals in de fusion limoenrissoto met kabeljauw, uit de altijd verassende Italiaanse keuken.

Deze en vele andere recepten zijn te vinden op onze kookblog https://www.develesmakenvanitalianresidence.nl/ waar ik regelmatig na mijn werkbezoeken aan Italië verrasende nieuwe recepten op zet, die ik krijg van de Italiaanse mama, of van de kok van een lokaal restaurant of vertaal uit Italiaanse kookboeken.

 

Antipasti

Crostini met truffel

Frittata di pasta

Salade Caprese

Bruschetta met tomaat

Komkommerrol met gorgonzola

Tomaat gevuld met geitenkaas

Tomaat gevuld met geitenkaas

   

​Primi piatti

Pasta met gevulde Courgette bloemen

Fruti di mare risotto

Italiaanse gamba spies

Limoen risotto met kabeljauw

Melazana alla parmigiana

     

Suppa

Courgette soep

 Paddenstoelen espresso soep

 Tomaten cappucino soep

 

 

Secondi

Bbq spies met varkensvlees

Italiaanse bbq sausijs

   

 

Contorni

De kunst van het pasta koken

Pesto alla Genovese

Orzo salade

Salade met dadels en geitenkaas

Spelt salade met rucola

Courgette cake

Mais koekjes

 

 

I Dolci

Zomerfruit taart

Mascarpone limoncello

Pro secco mousse

 

 

Zuppa Inghlese