Villa's en vakantiehuizen Puglia met zwembad

In het hart van Puglia ligt de Valle d’Itria, waar je overal trulli ziet opduiken. Deze huisjes met een soort bijenkorfvormig dak zijn van steen. Ze hebben een puntdak waarop vaak een helderwitte bol of ster prijkt en zijn bijzonder fotogeniek.

Alberobello

De ‘hoofdstad’ van de trulli is Alberobello waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele ronde witte huisjes staan. Prachtig, maar Alberobello is inmiddels zo beroemd dat er busladingen toeristen komen. Wie hier trulli wil bekijken en fotograferen, staat schouder aan schouder met anderen.

Gelukkig zijn er slechts heel even verderop, op het platteland rondom Locorotondo, nog veel meer trulli te spotten. Ze duiken op in een landschap dat wordt gekenmerkt door stenen muurtjes a secco, olijfboomgaarden en wijngaarden. Door hun kenmerkende puntdak kún je ze niet missen als je door dit stukje Puglia toert.

Contrade Marinelli, Tumbinno & Serafino

Deze gehuchten bestaan grotendeels uit trulli. Soms zie je nog de gezamenlijke waterput en/of de gemeenschappelijke oven die de inwoners van deze gehuchtjes deelden. Je stapt hier soms zo terug in de tijd, wandelend tussen vervallen trulli, rondscharrelende kippen en soezende katten.

Er zijn bijna geen mensen te zien. Soms blijken de trulli echter ook verrassend goed gerenoveerd. Sommige zijn omgetoverd tot bed & breakfast, maar in de meeste wonen het hele jaar door Pugliesi van wie de voorouders hier al woonden en werkten.

Monopoli

Aan de kust van Puglia parelt Monopoli, een levendig plaatsje met een rijke historie. Je slentert tussen de locals door het gezellige centro storico, flaneert over de boulevard en komt tot rust aan het strand. Boek een (fiets)excursie  of wandel op je gemak het oude stadscentrum in. Hier bevindt zich ook de startplek van de excursies en de souvenir- en delicatessenwinkel van de eigenaren. Zelfs het strand is op wandelafstand. De ideale plek voor iedereen die alles graag binnen handbereik heeft!

Trani

Een idyllische vissersplaats met een heerlijk centrum. Maar dé grote trots van Trani is de imposante kathedraal aan het water, met een ranke campanile, klokkentoren, met een puntdak dat naar de strakblauwe hemel wijst. Maar er is meer, van een robuust kasteel tot een kleurrijke haven, van een joodse wijk tot een voortreffelijk visrestaurant.

De dag begint pas goed met een caffè bij Bar La Buvette. Verlekkeren je aan de uitnodigende zoetigheden in de vitrine, allemaal die ochtend nog vers gebakken. Het vintage interieur, de diverse kranten aan de leestafel verhogen de huiselijke sfeer in deze bar. Het kasteel ter plaatse ligt er prachtig bij; de zijkant staat met zijn voeten in het zeewater en de mooie witte stenen combineren prachtig met de groene palmbomen. Het zout van de zilte zeelucht geeft de ivoorachtige steen, die gebruikt is voor veel gebouwen in Trani en die afkomstig is van het nabij gelegen Murgia-plateau, een prachtige wit-roze gloed. Of bezoek op hetzelfde plein dé bezienswaardigheid van Trani: de spectaculair gelegen, hoog uitstekende kathedraal San Nicola Pellegrino. Wat een plaatje, zo afstekend tegen de achterliggende azuurblauwe zee. De unieke ligging van de kathedraal maakt Trani met recht tot de parel van de Adriatische Zee!

Barletta

Druk, levendig, kunstzinnig en trots, zo zouden we Barletta willen omschrijven. In deze heerlijke provinciale havenstad, in het noorden van Puglia, valt er altijd iets te beleven. De ondernemende bewoners hebben hun handelsgeest uit de voorgaande eeuwen nog niet verloren. De zee is overal in de stad aanwezig, zo zie je alleen al aan de talloze visrestaurantjes. In de zomer is het heerlijk flaneren langs de eindeloos lange palmenboulevard, Literanea Pietro Mennea, die parallel aan het lange brede strand ten noorden van de haven loopt. Overdag zijn er op het strand talloze sportmogelijkheden, ’s avonds dans je onder de sterrenhemel bij een van de gezellige strandtentjes.Ook het centrum heeft veel te bieden, met zijn intieme straatjes, prachtige gebouwen en mooie pleinen.

Andria

Andria vormt samen met de steden Barletta en Trani de drievoudige hoofdstad van de gelijknamige provincie Barletta-Andria-Trani, in het noorden van Puglia. De stad ligt vlak bij het Castel del Monte, het achthoekige kasteel dat ook op de Italiaanse eurocent prijkt. In de buurt van Andria strekt zich het Parco Nazionale Alta Murgia uit. Dit natuurreservaat beslaat een ruig gebied en leent zich perfect voor een stevige wandeling of een dagje hiken. Wij duiken vandaag echter de stad zelf in, om de mooiste plekken van Andria te ontdekken. Bewonder dus zeker ook het schitterende Piazza Vittorio Emanuele met zijn bisschoppelijk paleis. Na een snelle caffè aan de bar en wordt het buiten al een beetje donker. Dan is dit  perfecte sfeer om het centro storico te verkennen, met zijn doolhofachtige steegjes, taps toelopende straten en intieme pleinen.In de wijk Casalino stuiten we op la stradina più piccola del mondo, ‘s werelds smalste straatje, aldus de bewoners van Andria. We wurmen ons met de nodige moeite door het steegje, dat op het smalste gedeelte slecht tweeënveertig centimeter breed is! In de zomer is er ook veel openluchtvertier. Zo vindt in augustus het Festival Castel dei Mondi plaats waar nieuwe theatertalenten hun kunsten komen vertonen.

Met dank aan onze vriendin en Italië kenner bij uitstek Italië blogger Saskia Balvers van Ciao Tutti

Kortom een aanrader Puglia

Voor een aanbod op maat mail: mariannemoerdijk@italianresidence.nl   

Voor de gehele selectie vakanthuizen met zwembad in Puglia,  klik op de link hieronder:

Bekijk alle vakantiehuizen en villa's met zwembad in Puglia