Trouwen in Italië

Budget vriendelijke Trouwlocaties in Italië

Neem contact met mij op via mariannemoerdijk@italianresidence.nl . Geef je wensen aan en ik zorg persoonlijk voor een perfecte trouwlocatie in Italië, wij zijn geen wedding planner, maar helpen je graag een mooie locatie te vinden zodat je op een budget vriendelijke manier de trouwerij zelf kunt regelen, met hulp van mijn lokale contacten.
Sinds 1996  beheer ik met veel passie een aanbod van vele duizenden villa’s en agriturismo’s en verzorg ik met veel liefde mooie vakanties voor elke Italië liefhebber.De liefde voor het land, de natuur en de cultuur heb ik overgedragen op mijn dochters, die jarenlang mee gingen als ik verschillende locaties ging bezoeken. Nog elk jaar proberen we een familiereünie te plannen in dit mooie land, dat zo veel moois te bieden heeft. Deze achtergrond heeft mijn dochter Cristel en haar verloofde Evert doen besluiten om in 2016 hun huwelijk in Italië plaats te laten vinden. En ik had de eer hun weddingplanner te mogen zijn en het was een (betaalbaar) sprookje van begin tot eind!
Help, mijn dochter gaat trouwen in Italië
De trouwlocatie hadden we al snel gevonden: een schitterende agriturismo in Emilia-Romagna, in de buurt van Faenza.  Een ideale plek, op slechts veertig minuten van de luchthaven van Bologna, zodat de gasten makkelijk naar de plek van bestemming konden vliegen. Nadat mijn dochter Cristel en haar vriend Evert besloten te trouwen in Italië, maakten ze een to-do list en een moodboard. Voordat we ons in het feestgedruis storten, moet er immers veel geregeld worden.
15 punten voor je to do list als je gaat trouwen in Italië
 • Maak een strak budget, want duurder wordt het altijd.
 • Bedenk hoeveel mensen mee mogen genieten van dit bijzondere evenement: Cristel en Evert zijn uitgekomen op 35 volwassenen.
 • In welke regio wil je trouwen, maar belangrijker nog in welke regio kun je het beste trouwen? Voor Cristel en Evert is dit Faenza geworden, een uur vanaf de luchthaven van Bologna en half uur van het strand van Rimini.
 • Ga altijd zelf minimaal 1 x vooraf naar de locatie om te kijken of dit jullie droom bestemming is.
 • Welke locaties zijn geschikt voor zo veel mensen? Organiseren ze daar vaker trouwerijen en is er een mogelijkheid om te eten en overnachten? Cristel en Evert kozen voor het afhuren van deze prachtige locatie.
 • Check de voor jullie meest gunstige datum, die ook familie en vrienden goed uitkomt, daar zij zich ook 3 dagen vrij moeten maken. Cristel en Evert kozen voor donderdag 28-07 in het Gemeentehuis van Faenza.
 • Neem een optie op de verblijfslocatie en vraag een offerte aan. Als dit binnen de verwachting ligt, raad ik aan de locatie te gaan bekijken en te bespreken wat de offerte inhoudt. Wij hebben dit ook gedaan .
 • Één van de beste tips die ik kan geven is: schrijf je in op deze Italiaanse site http://www.matrimonio.com/ De site is helaas alleen in het Italiaans, maar vragen kun je gewoon in het Engels sturen. Ik heb hier o.a. een geweldige tolk gevonden. Zij is de rechterhand van Cristel en Evert ter plaatse. Ze overlegt en overhandigt de trouwdocumenten bij het Gemeentehuis, is tolk bij de ceremonie en heeft (omdat ze net zelf in die regio getrouwd is) fantastische tips
 • De trouwzaal in het Gemeentehuis kun je pas een half jaar voor de trouwerij vastleggen, daar de meeste documenten slechts een half jaar geldig zijn, let hierop. Wel kan er vaak al een optie genomen worden op de betreffende datum. Hieronder vind je een overzicht van de benodigde documenten
 • De trouwjurk raad ik aan in Nederland te kopen. Je kunt gaan voor een jurk van 3 tientjes van de “marinaio” of een design van de mama van Marco. Cristel koos een mooie tussenweg bij Amore in Amersfoort.
 • Maak een leuke uitnodiging in stijl en laat de voorpret beginnen! Deel 2 bestond uit wat praktische tips, waarvan ik hoop dat ze helpen ook jullie ooit te doen besluiten in het fraaie Italië te trouwen. Op een mooie romantische plek, in een intieme setting met uitsluitend mensen die je na aan je hart liggen. Daarnaast ook nog betaalbaar, zeker als je veel zelf regelt. Uiteraard helpt Italian Residence graag mee in het zoeken naar de juiste locatie en het meedenken om de trouwdag een onvergetelijk Italiaans sprookje te laten worden.
 • Check ter plaatse vooraf gemeentehuis, bloemist, bus/trouwauto, kapper, etc.
 • Probeer de wijn uit en proef vooraf wat gerechten om teleurstelling te voorkomen.
 • Vraag per mail een getekende versie van alle afspraken met ook alle prijsafspraken.
 • Blijf ten allen tijde cool en relaxed, alleen rust kan je redden geen bridezilla te worden!
 • Trouwdocumenten voor trouwen in Italië
 • Om als Nederlander woonachtig in Nederland in het huwelijk te kunnen treden in Italië, moeten de volgende recente (niet ouder dan zes maanden), originele documenten worden overgelegd:
 • Internationaal uittreksel uit het Geboorteregister (meertalig model met daarin ook de Italiaanse optie, met vermelding van de namen van de ouders. Aan te vragen in de Gemeente waar je bent geboren).
 • Internationaal uittreksel uit het Gemeenteregister (meertalig model met daarin ook de Italiaanse optie, met vermelding van nationaliteit, woonplaats en burgerlijke staat. Aan te vragen in de Gemeente waar je staat ingeschreven);
 • Verklaring van huwelijksbevoegdheid (meertalig model met daarin ook de Italiaanse optie. Aan te vragen in de Gemeente waar je staat ingeschreven).
 • Het is niet noodzakelijk een door één van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Italië opgemaakte “nulla osta” te overleggen. Bij sommige Italiaanse gemeenten is dit echter niet bekend. Dus om niet voor verrassingen te komen te staan op de dag van de trouwerij, neem een lokaal persoon in dienst (zoals wij onze tolk, die ook tijdens de ceremonie aanwezig moet zijn als beëdigd tolk) om dit soort zaken af te handelen.Laat je niet verrassen op de dag zelf, door ontbrekende documenten of omdat iemand je de verkeerde informatie heeft verstrekt.
De bruiloft in Italië:
Dan komt de bruiloft in zicht. Binnen een maand is het zover en wij zijn er helemaal klaar voor. De uitnodigingen zijn verstuurd en de gasten, 9 familieleden – 21 vrienden en 7 kids kunnen niet wachten tot het zover is.Tijdens de voorbereidingen zijn we er achter gekomen dat een dure weddingplanner niet nodig is omdat je je bruiloft uitstekend kunt regelen met de accommodatie verschaffer of onze agent ter plaatse. En daarnaast blijkt dat trouwen in Italië zowel qua organiseren als qua prijsplaatje niet veel verschilt van een bruiloft in Nederland. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het voordeel van trouwen in Italië is, dat dit een intiem feestje van 3 dagen wordt en een trouwerij in Nederland slechts één dag duurt met vaak teveel gasten waar je soms minder close mee bent.
Op het moment dat je via Italian Residence een huis uitzoekt dat groot genoeg is voor al je gasten, is het belangrijkste werk gedaan. De eigenaar blijkt namelijk in veel gevallen ook een prima weddingplanner te zijn. Let op, want het huren van een villa voor slechts een paar dagen is niet overal even eenvoudig en dient bijna een jaar van te voren geregeld te worden. Wij hadden het geluk dat dit wel kon op onze geweldige trouwlocatie. Deze locatie is ideaal qua samenstelling. Er zijn zowel appartementen, als hotelkamers en een ruime villa. Een groep zoals die van ons van 35/40 personen is hiermee ruim voorzien van slaapplaatsen. Italian Residence verhuurt ook kleinere villa’s of locaties tot wel 60 personen zoals  https://www.italianresidence.nl/vakantiehuis-italie/verdi-grill  of  https://www.italianresidence.nl/vakantiehuis-italie/verdi-gall
Ondanks het hoogseizoen konden wij onze wijnboerderij huren van woensdag tot zaterdag. Er zit een heerlijk restaurant bij. Dus geen probleem om ontbijt, lunch en diner lokaal te regelen voor een zeer schappelijke prijs. Wij hebben gekozen voor een trouwlunch aan gezellige ronde tafels in de tuin, die versiert worden in het thema country chique. De lunch wordt een uitgebreid 4 gangen buffet lunch met antipasta in de tuin geserveerd, daarna 2 soorten pasta’s, een heerlijk hoofdgerecht en een dessert.
In de avond is er ruim de tijd voor een tuinfeest. Er zijn wijnvaten als tafels door de romantisch verlichte tuin verspreid met heerlijk fingerfood zoals bruschetta’s en vele andere Italiaanse heerlijkheden. Het wordt een relaxte avond met veel muziek en dansen onder de Italiaanse ondergaande zon. Er komt een live band, die we gevonden hebben via onze tolk. Het is zeker aan te raden je oor te luister te leggen bij de lokale bevolking, zij hebben vaak de beste tips. Er is wijn van eigen landgoed en als klapstuk de bruidstaart met champagne bij het zwembad.
De eigenaar van de trouwlocatie vervult dus een belangrijke rol in het goed laten verlopen van de trouwerij. In ons geval heeft ze voor een geweldige kapper gezorgd, die zowel kapsel als make-up gaat verzorgen. Dit is altijd mogelijk op locatie of in de salon. Op locatie is echter een stuk duurder, maar geeft wel meer rust. Ook verwees zij ons naar een mooie nagelstudio en wist zij bij welke bloemist het perfecte bruidsboeket gemaakt kan worden. Je maakt zelf een moodbord en zij hebben dan vele voorbeelden van bloemen, zodat jouw ideale boeket gemaakt kan worden. De eigenaar van de locatie zorgt ook voor de versiering van de tuin en mooi gedekte tafels buiten voor de trouwlunch met in ons geval het thema country chique.
Het thema kun je zelf bepalen, het is nooit té gek! Ik heb al Biker weddings gezien, Godfather weddings, Shabby chique. Je mag zelf die keuze maken en dit wordt lokaal heel goed opgepakt.
Op de trouwdag hadden  we via de eigenaar een bus geregeld om de hele groep naar het gemeentehuis van Faenza te vervoeren. De tolk hebben we via deze super handige website, die ik al eerder noemde, maar toch weer even meld omdat deze website redelijk onmisbaar is bij het goed slagen van je bruiloft: www.matrimonio.com. Via deze website kan je bijvoorbeeld ook gave trouwauto’s vinden.Het werd 3 dagen durend feestje met Cristel en Evert’s familie en goede vrienden.
Met de locatie vooraf alles bespreken met betrekking tot wat er wanneer gegeten wordt, welke wijn geschonken word, de aankleding etc. VERDI-TRER had alles tot in de finesses uitgevoerd. Er was niets dat niet klopte, niets dat niet smaakte en iedere dag een perfecte service met een glimlach, niets te veel en niets te gek. Ook belangrijk: geen financiële tegenvallers achteraf, Alles liep zoals afgesproken. Wat een top locatie om te trouwen! We hebben ook nog een mooie wijnproeverij gehad op deze heerlijke wijnboerderij met prachtige wijnen. Iedereen heeft genoten van het zwembad en de fantastische Italiaanse keuken en het mooie weer.
Op woensdag kwamen de 20 vrienden met nog een aantal kinderen van heinde en ver om het feest mee te kunnen vieren. De trouwdag was vastgesteld op donderdag 28 juli. De tolk had alles geregeld bij het Gemeentehuis, dus ook daar waren geen zorgen over. De kapper was al besproken in oktober en heeft 2 dagen voor de trouwerij een proefkapsel en make-up verzorgd. Op de dag van de trouwerij kwam hij op locatie, om in alle rust mijn dochter om te toveren tot de prachtige bruid die de foto’s doen bewijzen.
We hadden een bus geregeld om de hele groep te vervoeren naar het prachtig mooie (zeer warme!) Gemeentehuis van Faenza. Van de ceremonie in Italië moet je niet teveel verwachten, dat is heel formeel en totaal niet persoonlijk. Echter de sfeer van de locatie met schitterende fresco’s en de bordes scene maken dat weer meer dan goed.
Na de ceremonie was er een heerlijke uitgebreide lunch in de prachtige tuin. In de schaduw van de bomen stonden lange tafels vol met overheerlijk eten. Aan het eind van de middag zijn de bruid en bruidegom met de fotograaf op pad gegaan naar de betoverende Calanchi heuvels, voor een serie mooie foto’s. In de tussentijd konden de gasten een verfrissende duik in het zwembad nemen. Om 20.00 uur begon het tuinfeest met een geweldige band en fingerfood hapjes. Er werd tot in de late uurtjes gefeest, met als klein intermezzo het aansnijden van de zeer bijzondere taart. Deze lijkt niet op de taarten zoals we in Nederland gewend zijn, maar was heel lekkerrr!
Op vrijdag nog een dagje bij het zwembad chillen, bijpraten en nagenieten met een pizza-pasta lunch en uitgebreid 4-gangen diner. Zaterdag was het tijd om afscheid te nemen en ging iedereen weer zijns weegs.
Wil jij ook een betaalbaar sprookjes huwelijk in Italië, maar zonder dure weddingplanner, maar wel top geregeld, mail ons mariannemoerdijk@italianresidence.nl en wij zoeken het ideale huis en jullie ideale lokale contact om alles goed en ook nog betaalbaar te regelen
Zelf zoeken is heel gemakkelijk op onze website, maar we begrijpen ook, dat persoonlijk advies van onschatbare waarde kan zijn. Marianne Moerdijk, met meer dan 25 jaar ervaring in de branche, staat klaar om u persoonlijk te begeleiden bij het vinden van het perfecte vakantiehuis dat voldoet aan al uw wensen. Deel uw vakantievoorkeuren met haar en zij zal haar uiterste best doen om een passend aanbod te vinden.Hoe gedetailleerder uw aanvraag, des te beter kunnen wij aan uw behoeften voldoen.
Onze specialiteit ligt in landelijke accommodaties, waaronder authentiek gerenoveerde boerderijen die zijn omgetoverd tot comfortabele vakantievilla's met zwembad. Of u nu de voorkeur geeft aan authentieke charme of moderne luxe. Marianne heeft bijna elke regio in Italië bezocht en kan uit eerste hand informatie verstrekken over de meest unieke plekken en activiteiten in elke regio. 
Bij Italian Residence bent u niet slechts een nummer in een zoekmachine; wij zijn een boekingskantoor met toewijding, kennis en persoonlijke aandacht. Ons doel is niet alleen u te helpen bij het vinden van uw ideale vakantiehuis maar ook om u uitstekende service te bieden voor, tijdens en indien nodig na uw verblijf, allemaal in het Nederlands. 
Kijk voor het aanbod op onze website, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Mail dan voor persoonlijk advies naar mariannemoerdijk@italianresidence.nl.