Fietsen in de Veneto

Ikzelf heb deze mooie tocht gereden met dank aan Ciao tutti.

Wij begonnen onze tocht in Badoere en fietsten naar Villa Ca’ Marcello langs de rivier de Sile, vervolgens arriveer je bij Villa Ca’ Marcello, een villa in Levada di Piombino Dese die, verscholen achter de botanische tuin, vanaf de weg niet eens zo opvalt. De villa is heel imposant, het is een statig wit huis met een prachtige tuin. Aanrader is een rondleiding door de prachtige villa.

De naam van Villa Ca’ Marcello is een samenvoeging van mare (zee) en cielo (hemel). Die betekenis is vastgelegd in het wapenschild van de familie, dat nog altijd een plekje heeft in het trappenhuis.De villa is een zogenoemde Villa Veneta: een residentie van de aristocratie, gesticht door de vroegere Repubblica di Venezia. Van de late vijftiende eeuw tot in de negentiende eeuw werden meer dan vijfduizend van dit soort villa’s gebouwd, onder andere door de beroemde architect Palladio. Villa Ca’ Marcello is gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw en in de achttiende eeuw uitgebreid, gedecoreerd en gemeubileerd.

Na een uitgebreid bezoek stapten we weer op de fiets. Ditmaal legden we wat meer kilometers af, door een landschap dat zo nu en dan haast Nederlands aandoet. Onder het genot van de Italiaanse zon en een heerlijk briesje trapten we met gemak heel wat kilometers weg.

We fietsten het Parco Naturale del Fiume Sile in, het park rondom de Sile. De Sile was vroeger een belangrijke waterweg voor het handelsverkeer tussen Treviso en de lagune van Venetië, nu heerst er een heerlijke rust. Al trappend maken we kennis met de fontanassi, zoals de vele waterbronnen in het park in het dialect van de Veneto worden genoemd. Langs deze bronnen zijn allerlei fiets- en wandelpaden aangelegd waarop je het park kunt doorkruisen.

Wil je zelf de omgeving van Treviso per fiets verkennen? Wij huurden onze fietsen op aanraden van Saskia bij Pro Loco del Comune di Morgano, Piazza Indipendenza 42 in Badoere. De route zoals beschreven is een klein deel van een langere fietstocht van in totaal 95 kilometer. De routekaarten

Hieronder vindt u de mooiste fietsroutes in de Veneto

De 10 beste routes om te fietsen in Veneto | AllTrails