Regio Informatie Veneto

Venetië

Venetië is één groot doolhof, met kleine steegjes, pleintjes en eindeloos veel bruggetjes. Gelukkig kun je hier en daar boven dit doolhof uitstijgen om Venetië van bovenaf te bekijken. Niet zo hoog dat je de kenmerkende vorm van Venetië, als ware de stad niet meer kunt zien, maar wel hoog genoeg om de mooiste monumenten van de stad te herkennen. Zoals van het schitterende dakterras van de Fondaco dei Tedeschi tot de klokkentorens van de San Marco en de San Giorgio, tot de koepel van de Santa Maria della Salute of een van de mooie rooftop bars.Venetië zelf heeft veel te bieden, het is absoluut de moeite van een bezoek waard. Loop ook eens een achterafstraatje in, bezoek een van de eilandjes om Venetië heen, daar zie je meer het authentieke Venetië en zijn de prijzen een stuk lager, hieronder enkele wijken van Venetië, met hun bijzonderheden.

Wijken Venetië

Castello Is een grote wijk waar nog veel Venetianen wonen. Je ziet hier minder toeristen dan in andere wijken. In sommige gedeeltes is het zowaar stil te noemen. Je komt onderweg slaperige pleinen tegen, volksbuurten, steegjes vol wasgoed, maar tegelijkertijd ook prachtige vergezichten vanaf de kade.

Cannaregio

Van oudsher bestond Cannaregio uit volksbuurten met in het midden daarvan het getto, een kleine wijk waar de joden al in de veertiende eeuw woonden. Nog steeds is het een belangrijke gemeenschap.

San Marco

San Marcoplein, is hét symbool van Venetië. Dit plein was eeuwenlang het centrum van politiek, cultuur en religie, toen Venetië nog een zee republiek was. Alle grote schepen kwamen vroeger aan deze kant via de lagune Venetië binnenvaren.

San Polo

Het hart van Venetië bevindt zich zonder twijfel rondom de Rialtobrug, de oudste brug van de stad. De wijk San Polo ligt aan de andere kant van Canal Grande en is een zeer geliefde wijk om te wonen. Het ligt in het centrum van de stad, niet te toeristisch en niet te ver van het station.

Santa Croce

Santa Croce ligt grofweg uitgestrekt tussen het busstation Piazzale Roma en de vismarkt. Er zijn fijne pleinen, zoals het Campo San Giacomo dell’Orio, en ook het museum Ca’ Pesaro is een aanrader, maar verder valt Santa Croce een beetje tussen wal en schip.

Dorsoduro

De wijk Dorsoduro was tot aan de jaren negentig de studentenwijk van Venetië. Er zijn heerlijke pleinen, zoals het Campo Santa Margherita vol leuke terrasjes en restaurants. Dorsoduro is tegelijkertijd ook de culturele wijk met galeries en musea. Denk aan de Gallerie dell’Accademia, Punta della Dogana en het charmante museum van Peggy Guggenheim.

Met dank aan CiaoTutti, vergeet ook niet haar leuke gidsen van Italië aan te schaffen, zoals de ” citywalks” leuke wandelingen in de regio