Regio Informatie Toscane

Noordelijke punt van Toscane

Het ongerepte Garfagnana ligt in het noordoostelijke puntje van Toscane en heeft twee natuurparken; Alpi delle Apuane met de bergachtige Garfagnana in het noorden, uitlopers van de Apennijnen, stelt hoge eisen aan de conditie en Parco della Orechiella, die zich ook voor een mooie wandeling leent. Een mooie route naar de Garfagnana is de S66 vanuit Pistoia door groene heuvels. Vanaf La Lima volg je de S12 naar het ingeslapen kuurplaatsje Bagni di Luca. 

Castelnuovo di Garfagnana is het toeristische hart van deze streek, er zijn vanuit Castelnuovo korte (rond)wandelingen uitgestippeld. Minder geoefende wandelaars kunnen terecht in het Parco della Orchiella, ten noorden van Castelnuovo, dat bekend staat om zijn bijzondere planten- en dierenrijk. Vanuit het bezoekerscentrum, ca.7 kilometer verderop, lopen drie gemarkeerde wandelroutes.

Chianti, de wijnstreek van Toscane

Grofweg tussen Florence en Siena ligt het bekendste wijngebied van Italië: de Chianti. De druivenranken worden afgewisseld door wuivende korenvelden, olijfgaarden en cipressen. De gemarkeerde paden, die dwars door dit typisch Toscaanse landschap lopen, zijn in trek bij wandelaars èn wijnliefhebbers.

De wijnroute Chiantigiana (S222) doorkruist dit gebied van noord naar zuid en voert langs wijnboerderijen en middeleeuwse dorpen met burchtruïnes. De noordelijke route is dichter bebouwd en drukker; de leukste plaatsjes zijn Greve en Panzano. De mooiste uitzichten biedt de zuidelijke lus, daar is ook minder verkeer. Onderweg kom je om de haverklap gele bordjes met 'vendita diretta' tegen, wijnhuizen waar je wijn kunt proeven en kopen.

Goed te doen in een dag is een rit door het gebied van de Chianti Classico, de driehoek tussen Siena, Castellina en Rada. De wijn hiervandaan is herkenbaar aan de zwarte haan, de 'Gallo Nero', ten teken dat deze soort voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Tussen Siena en Castellina ontvouwt zich het Toscaanse landschap in volle glorie. Castellina telt diverse wijnlokalen (enoteca). De burchtruïne, de Romaanse kerk en de opvallende toren maken het middeleeuwse plaatsje compleet. Het mooiste dorp in de Chianti is echter Radda, met steile straatjes en een karakteristiek kerkplein. 

Zuid-Toscane: Crete en tufsteen

Slechts weinig mensen weten dat Toscane ook een ruige kant heeft. Ten zuiden van Siena maak je kennis met de Crete; kale leemheuvels die zijn aangetast door erosie en een fascinerend (wandel)gebied vormen. In de buurt van het pittoreske wijndorp Montalcino, dat fraai bovenop een heuvel ligt, tref je ten midden van olijfgaarden en cipressen de Romaanse abdij van Sant' Antimo aan, opgetrokken uit zachtgeel marmer dat verkleurt met de sterkte van de zonnestralen.

Dieper in het zuiden liggen de Etruskische stadjes Sovana, Pitigliano en Sorano kunstig tegen de rotsen aangebouwd. Pitigliano ligt trots op een rots van tufsteen en is het levendigst van de drie. De aanblik op Sorano is het mooist vanaf de weg naar Sovana of Saturnia.  Als verblijfplaats komt het nabij gelegen kuurplaatsje Saturnia in aanmerking. Het staat vooral bekend om de warmwaterbronnen. Kuren kan in het nabij gelegen hotel, maar je kunt iets verderop ook gratis bubbelen in de natuurlijke kalkbassins en het stroompje zelf.

Pisa's scheve toren

In Pisa draait alles nog altijd om de scheve toren van 56 m. hoog. In 1990 werd de toren gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vervolgens werd hij gerestaureerd om de helling te verminderen. Na ruim tien jaar werk werd de toren weer voor het publiek geopend. De fundamenten waren versterkt en de toren iets rechter op getrokken. Er werd besloten de toren niet helemaal recht te zetten - dat zou het toerisme geen goed doen. De toren (oorspronkelijk een losstaande klokkentoren) is onderdeel van de Campo dei Miracoli, waar ook de weelderige domkerk, de doopkapel en het kerkhof toe behoren. De domkerk is één grote kunsttempel met als blikvanger de kansel. Wie de massa wil ontvluchten kan terecht de Piazza dei Cavalieri met tal gezellige cafés

San Gimignano: met zijn torens

In de middeleeuwen was San Gimignano het toneel van een machtsstrijd tussen rijke families. Iedere familie zette een eigen toren - woning, statussymbool en verdedigingswapen in één - neer, uiteraard hoger dan die van de buren. Veel van deze hoogmoed kwam ten val, op 15 torens na. De stadspoorten en oude natuurstenen huizen vervolmaken het middeleeuwse beeld. Van de torens is alleen die van het Palazzo del Popolo open voor het publiek; het uitzicht is de klim meer dan waard. Ook Rocca, een ruïne op een heuvel, biedt een mooi panorama. Verder mag je de Romaanse domkerk niet missen vanwege de vele muurschilderingen.

Volterra

Albast heeft Volterra geen windeieren gelegd, getuige het vele kunsthandwerk in de winkeltjes. Het boeiende Museo Etrusco Guarnacci bezit een imponerende collectie van 600 urnen uit die periode. Daarnaast heeft Volterra een aantal leuke plekjes, zoals de Piazza dei Priori, het mooie uitzicht vanaf een terras op de Piazza 20 Settembre de Via Gramci en Via Matteotti een de Etruskische boog Porta all'Arco. Ook hier is de domkerk de moeite waard met het ingelegd cassettenplafond. Het stijlvol ingerichte Palazzo Viti herbergt een interessante verzameling goud, Chinees porselein, marmer en albasten kruiken.

Terug naar reistips Toscane

Regio’s in Toscane

Restaurant tips Toscane

Activiteiten Toscane

Wandelen in Toscane

Fietsen in Toscane