Activiteiten Noordelijke Meren

Watersporten Gardameer

Watersporten bij het Gardameer

Windsurfen en zeilen zijn activiteiten die veel beoefend worden op dit prachtige meer.  Er zijn ontelbare interessante surfspots aan het meer en vooral het noordelijke gedeelte wordt door surfers druk bezocht. Zowel beginners als professionele surfers vinden hier veel mogelijkheden om zich aan de snelheidsroes op het water over te geven. De scene is jong en er is een levendig nachtleven, veel cafés, bars en disco’s. Torbole aan de Maroadi baai is ideaal voor beginnelingen, want de baai ligt meestal in de luwte en je kan hier zonder problemen je eerste surfpogingen wagen. Tussen Riva en Limone aan de westkust ligt een top spot. Het meer is hier op zijn smalst en wordt “straalbuis” genoemd. Niet ver hiervandaan ligt de Beia dei Porci (“Varkensbaai”) die alleen voor professionele surfers aangeraden wordt.

Er zijn ook vele mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren kitesurfers. Noordenwind in de ochtend? Zuidenwind in de namiddag? Op het Gardameer kan je elke dag kiten op vaste tijden, omdat de wind op zijn horloge kijkt voordat hij gaat waaien! Tien jaar geleden is het kitesurfen gestart op het Gardameer en nu is het een van de meest beoefende sporten. Rond het hele meer verspreid vind je kitesurfscholen. Waarom tijdens je vakantie niet wat zeil, surf of kite les volgen?  Het is in ieder geval een onvergetelijke ervaring.

Duiken in het Gardameer

 Duiken in het Gardameer is een sport die de laatste jaren flink in belangstelling groeit. Het aantal duikscholen en  mogelijkheden om te duiken in het meer nemen wordt steeds groter. Er valt heel wat te ontdekken onder het wateroppervlak van het Gardameer. Wist je bijvoorbeeld dat er in de buurt van Salo een scheepswrak ligt? En dat er bij Riva del Garda een groot Christusbeeld op de bodem van het meer staat?

Pretparken Noordelijke Meren

Parco Natura Viva - Bussolengo

Middenin het groen op slechts een paar kilometer van het Lago di Garda ligt het Parco Natura Viva, een park dat bestaat uit een dierentuin en een safaripark. In de dierentuin vind je zeldzame, onbekende en met uitsterven bedreigde dieren, allemaal in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Om alle dieren te kunnen zien ben je zo’n 2 ½ uur aan het wandelen. In dit gedeelte ligt ook een dinosauruspark, waar je levensecht ogende dino’s kunt bewonderen, die hier op ware grootte zijn nagebouwd.

Meer spanning en avontuur beleef je per bus of met je eigen auto in het safaripark. De route die door het safaripark loopt is ongeveer zeven kilometer. Om alles te zien ben je ongeveer anderhalf uur bezig. Al met al een unieke gelegenheid om wilde dieren van dichtbij te zien.

Gardaland – Castelnuovo del Garda

Gardaland is een van de grootste en meeste bekende pretparken van Italië. Het park is zo groot dat één dag gewoonweg niet genoeg is om het te bezoeken. Wie je ongetwijfeld tegenkomt is Prezzemolo, Peterselie, de mascotte van Gardaland. Dit vriendelijke draakje loopt met zijn vriendjes door het park om zich samen met bambini, kinderen, op de foto te laten zetten.

Gardaland is een pretpark voor jong en oud. Met de allerkleinsten is een bezoek aan 'Fantasy Kingdom' een absolute must; hier vind je pratende bomen, gekleurde huisjes, zingende dieren en vrolijke dwergen. Maak een ritje in de 'Volaplano' en vlieg op 5 meter hoogte door 'Fantasy Kingdom,' of ga de boomhut van Prezzemolo verkennen. Je kunt er ook naar het 'Teatro delle Marionette', poppentheater, waar je tijdens een vrolijke show alle bewoners van Gardaland leert kennen.

Caneva World – Lazise

Direct gelegen aan het Lago di Garda vind je Canevaworld, een supergroot park dat bestaat uit vijf onderdelen: 'Acqua Paradise Park', 'Movieland', 'Medieval Times', 'Rock Star Café' en 'Night Festival.'

In 'Movieland' waan je je in een bekende filmscène, sterker nog, je maakt er onderdeel van uit! In 'Medieval Times' kun je tijdens een feestmaal genieten van een spectaculaire liveshow met paarden, ridders en prinsessen. In 'Rock Star Café' draait een dj iedere avond de allerbeste rockmuziek. De discoliefhebbers kunnen zich ’s avonds uitleven in 'Night Festival.'

Indimenticabile, onvergetelijk, is Acqua Paradise Park, het grootste waterpretpark van Europa. Er zijn bijna teveel waterglijbanen om op te noemen, plezier is dan ook gegarandeerd. Je vindt hier de 'Twin peaks', een superglijbaan waar je vanaf zoeft op een tweepersoonsrubberband. De echte durfals wagen zich op de 'Stukas' voor een vrije val van maar liefst 32 meter.

I piccini, de allerkleinsten, zullen zich uitstekend vermaken in de 'Pirate’s Lagoon'. Hier zijn veel waterspelletjes, en een professioneel team zorgt voor animatie. Wil je even bijkomen van alle drukte, breng dan een bezoekje aan 'Aqua Paradise'. Je waant je op een tropisch eiland; witte stranden, palmbomen en golven. Kortom: één dag is zeker niet genoeg!

Picoverde – Custoza

Heb je nog kleine kinderen, dan biedt waterspeelpark Picoverde een heerlijk dagje uit. Het park met prachtig uitzicht ligt op een heuvel, middenin het groen. 

I piccini, de allerkleinsten, zullen zich goed vermaken op een van de vele glijbanen die uitkomen in het speciale kinderbad. Het diepe bad is afgeschermd, zodat de kinderen veilig kunnen spelen.

Voor de wat oudere kinderen zijn er twee kamikaze glijbanen van 15 meter hoog en een superlange glijbaan van wel 16 meter. Verder kun je hier heerlijk relaxen op de zonneweide, of lekker loungen in het restaurant.

Minitalia Leolandia Park – Capriate San Gervasio – Bergamo

Madurodam in Italia! Minitalia Leolandia Park is ongetwijfeld een van de leukste parken in Lombardia. Je kunt in dit familiepark voor jong en oud nog veel meer doen dan alleen Italië in het klein bewonderen. In het leerzame museum Leonardo, gewijd Leonardo da Vinci, maak je kennis met Mona Lisa, in Italië bekend als Monna Lisa, en ontdek je de werking en de geheimen van allerlei uitvindingen van deze Italiaanse genie uit de 15e eeuw.

Het gedeelte Leolandia bestaat uit allerlei attracties, waaronder twister mountain, een achtbaanche ti fa perdere la testa, waar je van uit je dak gaat. Ook voor de kleinere kinderen zijn er leuke attracties, zoals de girafavole, een draaimolen met sprookjesfiguren. En dat is nog niet alles. In het park zijn ook nog de fattoria, waar je kunt zien hoe boerderijdieren leven, het aquario, met 24 aquariums waarin de meest mysterieuze zeebewoners te bewonderen zijn, en het rettilario, een van de grootste terrariums van heel Europa.

Le Ninfee – Desenzano del Garda – Brescia

Vlakbij Sirmione en Desenzano del Garda, twee populaire vakantiebestemmingen aan het bekende Lago di Garda, Gardameer, ligt Le Ninfee, een waterpark voor het hele gezin. Je kunt hier heerlijk een middagje of een hele dag vertoeven. Er zijn meerdere zwembaden en glijbanen.

Wie even niet het water in wil, kan heerlijk zonnen op een van de ligstoelen. De sportievelingen kunnen voetballen, beachvolleyballen, midgetgolven of hoge sprongen maken op een van de trampolines.

Bezienswaardigheden Noordelijke Meren

Incisioni rupestri – Museo di Nadro – Brescia

Grotschilderingen intrigeren – je waant je weer even terug in de tijd. In het Museo di Nadro kun je de kunst van het grot schilderen bewonderen en meer te weten komen over de cultuur van de Camuni. Deze oude, Italische, bevolkingsgroep is verantwoordelijk voor een rijkdom aan schilderingen die je nu nog kunt bewonderen.

Het museum is tevens het vertrekpunt voor de Riserva regionale delle incisioni rupestri, een natuurpark waar duizenden grot- en rotsschilderingen bewaard zijn gebleven. Er lopen meerdere routes door het park die allemaal goed worden aangegeven. Verspreid door het hele park liggen stenen waarop afbeeldingen van jachtscènes en andere voorstellingen geschilderd zijn.

Ook kun je vanaf het museum het park Foppe di Nadro bereiken, een van de hoogtepunten uit de omgeving. Dit park bereik je via een wandeling van zo’n tweeënhalf uur over een eeuwenoud pad, maar het is zeker de moeite waard. In Foppe di Nadro zijn namelijk grotschilderingen te zien van de oude Camuni-beschaving. Ook vind je hier overblijfselen van vestigingen uit de prehistorie en middeleeuwen en kun je er een reconstructie van een dorp uit de IJzertijd bewonderen.