Reis informatie Ligurië

Varigotti

Dit is een mooi middeleeuws dorp dat rijk is aan geschiedenis, architectuur en een prachtig strand. Het strand is een mengsel van fijn grint en zacht zand en de zee wordt langzaam dieper wat ideaal is voor kinderen. De stranden zijn vrij toegankelijk.

In het dorp staat de S. Lorenzo kerk uit de 12e eeuw. Ook vindt je er een kasteel en uitkijktoren. Vandaag de dag bezoeken veel Vip’s voor een vakantie naar dit mooie dorp. Niet alleen vanwege de schoonheid maar ook omdat het een beetje lijkt op een “Happy Island.” Het dorp leent zich uitstekend om te dwalen door de smalle straatjes van het centrum en de pleinen.

Camogli

Dit leuke kleurrijke vissersdorp ligt tussen Genua en Cinque Terre in, maar is over het algemeen een stuk rustiger. De huizen hier hebben vrolijke pastelkleuren. Ook hier kun je heerlijk dwalen door de smalle straatjes en pleinen. Breng een bezoek aan het pittoreske haventje om vervolgens een pasta te bestellen in één van de restaurants.

Cinque Terre

Is absoluut de moeite van een bezoek waard. Het is een schilderachtige, rotsige kuststrook van 15 km met 5 dorpjes die zich op een spectaculaire manier als het ware vastklampen aan de steile, hoge kliffen: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De moeilijke bereikbaarheid geeft ze een speciale charme. Als je met de auto komt, moet je die achterlaten op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen. Vervolgens daal je rustig af naar het haventje (het centrum) van de stadjes. Of parkeer je auto bij het station van Levanto en neem een retourtje naar Riomaggiore. Het spoor loopt vlak langs de kust over duizelingwekkende hoogtes. Je hebt vanuit de trein een spectaculair uitzicht over de kliffen, de kust en de wijngaarden.

Langs de dorpen loopt de Sentiero Azzurro, een wandelpad dat de vijf dorpen met elkaar verbindt. Voor de sportievelingen onder ons; de totale wandeling bedraagt ongeveer vier uur. Als je vanuit Riomaggiore vertrekt heb je de zon in je gezicht. Het eerste gedeelte loop je over brede paden en het is er nogal druk. Het mooiste gedeelte loopt van Corniglia naar Monterosso over smalle paden. Dit prachtige gebied staat niet voor niets op de wereld erfgoed lijst van Unesco. Kleine baaitjes met bootjes en leuke terrasjes, maar vooral een overweldigende natuur eromheen. Een kleurrijke, feeërieke en uitzonderlijk mooi gelegen schilderachtige kuststrook. Pittoresker krijg je het niet.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste en het belangrijkste dorp. Zoals overal in de Cinque Terre ook hier de karakteristieke pastelkleurige huizen. Naast een pittoresk vissershaventje met vele kleurige kleine bootjes heeft Monterosso als enige een bredere baai en daarom ook een klein zandstrandje. Lekker om even met de voeten in het water te gaan, maar te klein om te zonnen. Vooral in het hoogseizoen moet je er vroeg bij zijn om een plaats te bemachtigen. Er is ook een 14e eeuws kerkje gewijd aan Johannes de Doper.

 

Riomaggiore

Riomaggiore is iets beter toegankelijk dan de andere dorpjes en hier zijn ook meer toeristen. De grote, gedeeltelijk platte, rotsen net buiten het haventje bieden de mogelijkheid om er je handdoek neer te leggen en van de zon te genieten. Vanaf de rotsen duik je meteen in het heldere blauwe water, staan is er hier niet bij. De bodem bevindt zich zo’n 6 meter onder je. Kijk op de rotsen uit voor de kleine zee-egels met hun gemene stekeltjes.

Toegangstickets voor Cinque Terre

De toegangswegen tot Cinque Terre zijn voorzien van apparatuur die het aantal tickets van de toeristen telt. Als het maximum is bereikt, sluiten de wegen. Tickets die toegang verlenen tot de dorpjes en het Nationale Park eromheen, beide UNESCO-werelderfgoed, kunnen ook vooraf online worden gekocht via de website van Cinque Terre Nazionalle. Ook wordt er gewerkt aan een app die toeristen laat zien op welk moment het druk en minder druk is in welk dorpje.

Deiva Marina

Zelf logeerde ikzelf in Deiva Marina, ik vond dit een goed uitgangspunt voor dagtochten naar 5 Terre. Een dorpje met rode geraniums op de terrassen en de blauwe weerspiegeling van het Middellandse Zee. De huizen die langs de heuvels werden gebouwd vormen een fascinerend mozaïek, met kronkelende straatjes, steegjes en pleinen. Het kleine dorp aan de oostelijke zijde van de Italiaanse Riviera, trekt veel toeristen aan vanwege het lange mooie zandstrand, de kleurrijke kiezels en het kristalheldere water. Wie graag naar een steen-, kiezel- en zandstrand gaat, zal hier zeker aan zn trekken komen. Dit aantrekkelijke toeristengedeelte van Deiva Marina is ook La Marina genaamd en biedt veel winkels en bars bij het strand en aan de strandpromenade. Dit strand heeft ook vaak de Bandiera Blu (Blauwe Vlag) toegekend gekregen voor goede waterkwaliteit, veiligheid, schoonheid en faciliteiten. Het klimaat wordt hier maar een beetje beïnvloed door de westelijke wind.